В жп участъка Елин Пелин-Костенец правят най-дългия тунел на Балканите

Съоръжението е с дължина над 6000 метра

Новини
11:43 - 27 Ноември 2019
5628
В жп участъка Елин Пелин-Костенец правят най-дългия тунел на Балканите

С проекта ЛОТ 1 на железопътен участък Елин Пелин-Костенец ще се изпълни най-големият тунел, който ще бъде и най-голям на Балканския полуостров. Това каза днес генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, по време на подписването на договора за модернизация на железопътен участък Елин Пелин-Вакарел, съобщиха от дружеството.

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив. Неговата дължина е приблизително 20 км и в обхвата му попада най-големият жп тунел в България, с дължина 6,8 км, който ще бъде построен по тунелен способ и ще бъде напълно съвместим с изискванията за оперативна съвместимост. Подобно съоръжение не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в периода 1949-1951 г. е построен тунел Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора.

"Въпреки всички тежки моменти стигнахме до подписване на първия договор от трите рота. Тунелът е над 6 000 метра, което значи че ние ще имаме най-големия тунел, двутръбен и скорост за участъка 160 км", каза още генералният директор на НКЖИ.

По думите му, ще бъде модернизирана гара Елин Пелин, спирка Побит камък. "При тях има изграждане на 26 съоръжения, два малки тунела. За мен този обект е предизвикателство, което е изключително тежко, защото ще се осъществява в планински условия. Надявам се изпълнителят да се справи качествено и в срок" добави още той. "Стойността на договора 490 млн. 800 хил. лв. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Джен-Дуй жп Елин Пелин“, включващо фирмите: „Дженгиз Иншаат Санайи Ве Тиджарет Аноним Ширкети“ АД, „Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджаред Ве Санайи Лимитед Ширкети“ ООД.

Срокът на изпълнение на 72 календарни месеца", посочи инж. Красимир Папукчийски.