Вадим 100 хил. литра спирт от резерва за дезинфекция

Актуални новини
22:37 - 28 Февруари 2020
2352
Вадим 100 хил. литра спирт от резерва за дезинфекция

100 000 литра спирт от държавния резерв вече са отблокирани и ще бъдат предоставени на производителите, за да правят дизифенктанти срещу коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който в петък събра кабинета на извънредно заседание за мерките срещу заразата.

Във фонд “Бедствия и аварии” има 77 млн. лв., от тях държавата е готова веднага да отпусне 50 млн. лв. за мерки срещу коронавируса, обяви Боирсов. Но за пореден път обясни, че няма нито един доказан случай досега у нас и призова да се слушат лекарите и експертите.

“Хората да не се поддават на паника, изкупуват се хранителни продукти, създава се истерия”, отбеляза той. В Гърция има хиляди починали от грип, а само 2-ма болни от коронавирус“, даде пример премиер-министърът. „В единия случай няма истерия, хората познават болестта, а в другия има истерия“, обясни Борисов.

Няколко пъти премиерът помоли да се запази спокойствие. Възмути се на допускането, че може да си крие информация. “Нямаме никакво основание, никакво, ако се появи случай на короновирус, да не се каже. Навсякъде има, във Франция, в Италия, да не би тяхното здравеопазване да е по-лошо, има около съседите... То ще дойде, но това не значи, че нещо по-различно се е случило”, каза още Борисов.