Вадят от употреба №10 в Аржентина

След оттеглянето на Меси фланелката "се пенсионира"

Спорт
12:18 - 02 Януари 2024
1535
Вадят от употреба №10 в Аржентина

Лионел Меси още играе за Аржентина, но ръководството на местната федерация вече обмисля как да почете един от най-великите си играчи след оттеглянето му.

Президентът на федерацията Клаудио Тапия отново изрази намеренията си да извади от употреба легендарния №10 на Меси, който преди това беше носен и от Диего Марадона.

Лео си изгради още по-легендарен статут със спечелването на Световното първенство в Катар през 2022 година, като това беше първи такъв трофей за "гаучосите" от 1986-а.

"Когато Меси се оттегли от националния отбор, няма да позволим на никой друг да носи №10 след него. Този номер ще се извади от употреба и това е най-малкото, което можем да направим за Меси", каза Тапия.

Легендата на Барселона все още не е обявил кога точно ще спре с изявите си в националния отбор, като се очаква ида играе и на Копа Америка в предстоящото лято. Тогава в САЩ Аржентина ще опита да защити трофея си от миналото издание.

Меси все още не може да гарантира, че ще играе на Мондиал 2026, който също ще се проведе в Щатите, както и в Мексико и Канада.

"Не мисля за Световното първенство, но и не мога да потвърдя, че ще го пропусна. Всичко се случва. Предвид възрастта ми, най-нормалното нещо е да не съм там. Ще видим. Може да се представим добре на Копа Америка и да продължа, може и да не се случи. Реалната оценка е, че ще е трудно", каза Меси през декември.

"Пенсионирането" на номера е често срещата практика в клубния футбол, като например №10 в Наполи вече не се използва заради Марадона. При националните отбори обаче това е трудна задача, тъй като ФИФА не издава разрешение заради изискванията на континенталните турнири.