Въглеродните емисии скачат през 2021 г.

Американският президент Джо Байдън свиква среща на високо равнище за климата тази седмица

Свят
12:56 - 20 Април 2021
1716
Въглеродните емисии скачат през 2021 г.

Очаква се емисиите на въглероден диоксид тази година да скочат с втория по големина годишен ръст в историята, след като световните икономики наливат стимулиращи пари в изкопаеми горива при възстановяването от рецесията, предизвикана от COVID-19, пише "Гардиън".

Ръстът на емисиите ще бъде на вторият след огромното възстановяване преди 10 години след финансовата криза и ще постави климатичните надежди извън обсега, освен ако правителствата не действат бързо, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Увеличеното използване на въглища, най-мръсното изкопаемо гориво, за електроенергия до голяма степен води до увеличаване на емисиите, особено в Азия, но също и в САЩ. Възстановяването на въглищата предизвиква особена тревога, тъй като идва, въпреки спадащите цени на възобновяемата енергия, която сега е по-евтина от въглищата.

Говорейки ексклузивно пред "Гардиън", Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ, която е един от водещите световни органи в областта на енергетиката и климата, заяви: "Това е шокиращо и много обезпокоително. От една страна, днес правителствата казват, че климатичните промени са техен приоритет. Но от друга страна наблюдаваме второто най-голямо нарастване на емисиите в историята. Това е наистина разочароващо."

През това десетилетие емисиите трябва да бъдат намалени с 45%, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, предупредиха учените. Това означава, че 2020-те трябва да са десетилетието, когато светът променя курса, преди нивото на въглерод в атмосферата да се повиши твърде високо, за да се избегнат опасни нива на затопляне. Но мащабът на текущите възстановявания на емисиите от кризата с COVID-19 означава, че "нашата отправна точка определено не е добра", подчерта Бирол.

Той сравнява настоящата вълна на емисии с финансовата криза, когато емисиите се увеличиха с над 6% през 2010 г., след като страните се опитаха да стимулират икономиките си чрез евтина енергия от изкопаеми горива. "Изглежда, че сме на път да повторим същите грешки", предупреди той и допълни: "Този ​​път съм по-разочарован, отколкото през 2010 г."

Емисиите спаднаха с рекордните 7% в световен мащаб през миналата година, дължащо се на затварянията, последвали COVID-19 пандемията. Но към края на годината те вече се възстановиха и бяха на път да надхвърлят нивата от 2019 г. в някои райони.

Прогнозите на МАЕ за 2021 г. показват, че емисиите вероятно ще приключат тази година все пак малко под нивата от 2019 г., но с тенденция за нарастване. Следващата година може да има още по-големи повишавания с връщането на въздушния транспорт, добави Бирол. Авиацията обикновено би допринесла за повече от 2% от глобалните емисии, но през изминалата година тя почти липсваше.

Той призова правителствата да представят спешно нови политики в областта на климата и да се стремят към зелено възстановяване от COVID-19 кризата. "Миналата година изразих надеждата си, че икономическото възстановяване от COVID-19 трябва да бъде зелено и устойчиво. Но тези данни показват, че това възстановяване в момента е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат", изтъкна той.

Американският президент Джо Байдън свиква среща на високо равнище за климата тази седмица, на която се очаква да присъстват ръководителите на 40 страни, на която той ще призове страните да излязат с категорични ангажименти за намаляване на емисиите през това десетилетие. Бирол отбеляза, че това е възможност за страните да променят курса и да въведат политики за зелено възстановяване.