Вагнер спира да набира затворници за фронта

Украйна
11:14 - 09 Февруари 2023
2291
Вагнер спира да набира затворници за фронта

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че вече е спрял да вербува осъдени от руските затвори, които да се бият в полза на руските сили във войната в Украйна.

Това съобщи пресслужбата му в „Телеграм“, цитирайки отговор на Готвача на Путин на въпрос, зададен му от руско издание. Журналистите казват, че „огромен брой“ затворници докладват, че вече над един месец няма кампания по набиране от страна на „Вагнер“ в наказателните колонии. „Вярно ли е?“, питат те.

„Да, наистина е така. Вербуването на затворници в ЧВК „Вагнер“ е напълно прекратено. За тези, които работят за нас сега, всички задължения от наша страна се изпълняват“, отвръща обвиняваният за военни престъпления Пригожин.

Готвача на Путин бе заснет да наема осъдени на обиколка в руските затвори в средата на 2022 г. Той им обещаваше помилване, ако служат 6 месеца за "Вагнер" на фронта. Появи се и информация за първите вече освободени от длъжност затворници, които са прекарали половин година в Украйна. 

Има и данни обаче, че Пригожин може да е приемал подкупи, за да помилва осъдени, без да ги праща на фронта.

Преди дни украинската прокуратура официално повдигна обвинения на Готвача на Путин за хиляди военни престъпления. Парламентът на Украйна пък призна "Вагнер" за международна престъпна организация. Наскоро САЩ санкционира ЧВК, след като я обяви за транснационална престъпна мрежа.