Ваксина на Moderna срещу маймунска шарка: Първи резултати от проучаване

Новини
09:30 - 05 Септември 2024
1588
Ваксина на Moderna срещу маймунска шарка: Първи резултати от проучаване

Експериментална ваксина срещу маймунска шарка от лабораторията Moderna е показала по-голяма ефикасност от сегашните ваксини за намаляване на симптомите и продължителността на заболяването, според проучване върху животни, публикувано в списание Cell.

Новината идва в момент, когато в Африка се наблюдава възобновяване на заболяването, което с появата на нов вариант (1b) накара Световната здравна организация (СЗО) да активира най-високото си ниво на глобална здравна тревога на 14 август.

Изследователите са използвали РНК-технологията, на базата на която създадоха ваксина срещу Ковид, за да се опитат да намерят ваксина срещу маймунската шарка, която да бъде изключително ефективна и безопасна. Това потвърди пред АФП вирусологът и водещ автор на изследването Джей Хупър от Института за медицински изследвания на инфекциозните болести към армията на САЩ, предаде БГНЕС.

Ваксините срещу mpox, известна преди като маймунска едра шарка, първоначално са разработени за борба с човешката едра шарка - смъртоносно заболяване, което е обявено за ликвидирано от СЗО през 1980 г.

Ваксината, която в момента се продава като Jynneos в САЩ, Imvanex в Европа и Imvamune в Канада, е съставена от "жив атенюиран" вирус, което означава, че вирусът е отслабен, така че да не предава болестта на хората. Но тъй като е атенюирана, тя дава по-слаба защита от по-старото поколение ваксина ACAM2000, която не се препоръчва за всички поради страничните си ефекти.

Принципът на новата ваксина на Moderna е да "предава" генетични инструкции на организма, които обучават имунната система да разпознава четири антигена (белтъци), които позволяват на вируса да се прикрепи към клетките.