Ваксина обедини Турция и Русия

Двете страни ще си сътрудничат в битката срещу COVID-19

Новини
20:29 - 02 Юни 2020
3106
Ваксина обедини Турция и Русия

Турция и Русия ще осъществяват сътрудничество по въпроса за разработване на ваксина срещу COVID-19, информира турското министерство на здравеопазването след видеоконферентен разговор между турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа и руския му колега Михаил Мурашко.

В разговора двамата министри са се договорили за споделяне на опит и съвместна клинична работа в областта на разработването на лекарства и ваксина срещу коронавируса.

В четвъртък ще се проведе първа среща на турски и руски учени с оглед съвместна работа по въпроса за ваксина.

Коджа е изтъкнал в разговора, че Турция е постигнала успех в борбата с коронавируса, използвайки по-различен алгоритъм за лечение, като регистрираните случаи на новозаразени и смъртните случаи намаляват с всеки изминал ден, допълва БТА.

Той е посочил, че в 22 центъра в Турция се работи за създаване на ваксина срещу COVID-19, като четири от центровете са стигнали до етап изпитания върху животни. Мурашко е заявил от своя страна, че руски учени работят по въпроса за ваксина срещу новия коронавирус, получили са положителни резултати при опити върху животни и в скоро време ще започнат клинични изследвания.