Ваксината идва на 31 декември

Шефът на фармацевтите очаква одобрение на "Пфайзер" в последния ден от годината

У нас
10:39 - 12 Декември 2020
4128
Ваксината идва на 31 декември

Общо ваксините са над 40, които се разработват. Безспорната полза е, че те имат голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява не нежелани реакции. А най-чаканата - на "Пфайзер", вероятно ще получи одобрение в ЕС на 31 декември, точно за Нова година, прогнозира проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз. От там нататък е въпрос на логистика кога ще започнат първите доставки за България и как ще се осъществи ваксинационният график. 


Проф. Гетов е оптимист за ваксините срещу SARS-CoV-2

"Контингентът, който участва в клиничното изпитване са съответно над 30 и 44 000. Беше лансирано, че ваксината на "Модерна" ще се прилага от 12 до 16 години. На прага сме на взимане на важно решение на Комитета и на ЕК. Ангажиран е изследователският потенциал на цяла Европа. За ваксината на "Пфайзер" трябва да отговорят на допълнителни въпроси. Единият е да се осветли документацията, след като бъде разрешена ваксината.  Надявам се на 31 декември да имаме разрешение за "Пфайзер". Към 12 януари е предвидено да приключи процедурата за "Модерна", каза той.

По думите му ползата от ваксините е изключително голяма. "Защо е толкова къса процедурата - имаме огромен здравен проблем за обществото. Не може да има притеснение – използван е прототип на вече съществуваща ваксина.  Ваксината ще се прилага на лица от 18 до 85 годишна възраст, без хората с алергични заболявания. При много тежки пациенти няма ефект. Става дума за хората, които не са на механична вентилация", допълни специалистът.

"Не само хората с алергии, но и лицата под 18 години няма да могат да са ваксинират. Профилът на безопасност на ваксината ще бъде проследяван и анализиран всеки месец. На първо място за това ще следи производителят, след това Агенцията по лекарствата. Всички държави-членки ще трябва да предоставят всеки месец информация на ЕК", каза той.