Ваксинирана мама роди бебе с антитела

Актуални новини
15:25 - 08 Април 2021
3744
Ваксинирана мама роди бебе с антитела

Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 туркиня се е родило с антитела, съобщава турският в. "Дейли сабах". Зейнеп Аслъ Каплан, която работи в родилната клиника на анкарска болница, е била ваксинирана с две дози от китайската ваксина "КоронаВак" в рамките на ваксинацията на медиците.

Каплан е получила първата доза в 29-ата гестационна седмица на бремеността си, а втората - в 33-тата седмица. Жената е родила преди 20 дни, в 38-ата седмица на своята бременност, съобщи БТА.

Пред турската агенция ИХА Каплан съобщи, че направените изследвания са потвърдили наличието на антитела у новороденото. Туркинята каза още, че има антитела и в кърмата й и сега следят дали те ще бъдат предадени и на новородения й син.

Главният лекар на клиниката проф. Йозлем Моралоглу Текин съобщи, че са започнали да събират данни за ваксинацията на бременни здравни работнички, които вече са родили. Тя посочи, че са запознати с известните сведения за прилагане на ваксините на Модерна и Пфайзер при бременност и кърмене, но добави, че е нужна повече информация. "Обърнахме се към здравното министерство за провеждане на проучването", добави лекарката.