Ваксинират бездомници в Румъния с приоритет

Тези хора са сред най-изложени на риск от инфекция, заяви здравният министър Андрей Бачиу

Новини
16:36 - 20 Февруари 2021
2414
Ваксинират бездомници в Румъния с приоритет

Румъния класифицира бездомниците като приоритетна група за ваксиниране. Сред тях са  имунизирани около 300 души, съобщиха здравните власти в събота.

"Тези хора са сред най-изложени на риск от инфекция. За повечето от тях е трудно да следват мерките за контрол на инфекцията," заяви здравен министър Андрей Бачиу пред Франс прес.

Букурещ реши да премести бездомните нагоре по приоритетната скала - следвайки стъпките на Дания - след натиск от благотворителни групи. Сега хората, които спят по улиците, са наравно с хората над 65 години, хронично болните хора и учителите и малко под здравните работници. Мобилните екипи за ваксинация са посетили приюти в няколко града, включително столицата през последните няколко дни.

Над 1300 души са регистрирани като бездомни в Румъния - като реалният брой е няколко пъти по-голям - и 282 от тях са получили първа доза ваксина, а 246 са имали и двете.

Един служител на здравните власти заяви, че правителството "иска да достигне до всички бездомни хора, които искат да бъдат имунизирани" и ще продължи програмата през следващите дни.

Но много от живеещите на улицата нямат надеждна информация за ваксинирането и могат да бъдат недоверчиви, каза Мариан Урсан от благотворителната организация Carusel, която раздава храна, дрехи и лекарства на около 300 бездомни хора в Букурещ.

С почти 20 000 смъртни случая от COVID-19 сред своето население от 19 милиона души, Румъния до момента е ваксинирала 771 000 от края на декември.

Около 224 000 души са получили една доза и 547 000 и двете дози.