Ваксините на Pfizer/BioNTech кацнаха в София

Топ
07:53 - 18 Януари 2021
812
Ваксините на Pfizer/BioNTech кацнаха в София

Чаканите 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха няколко минути след 7 часа тази сутрин на летище София, предаде репортер на БГНЕС.

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември 2020 г.

Още на следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план.

По-късно днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу COVID-19 с втората доза от ваксината. Втора доза от Pfizer/BioNTech ще бъде поставена и на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и на всички медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на месец декември.

В първата група – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID-клиники.

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината. “България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство.