Вълчев иска електронен контрол в студентските столове

Отпада помощта за наелите квартири на свободен наем

Новини
11:11 - 12 Януари 2021
1338
Вълчев иска електронен контрол в студентските столове

Просветният министър Красимир Вълчев предлага промени в Наредбата за ползване на студентските общежития и столове, приета с постановление 235 на МС от 25 септември 2008 година. Проектът е внесен за обществено обсъждане.

Предвижда се централизирана електронна система за контрол на храненето в студентските столове, като допълнителен модул и доразвиване на системата за заетост на студентските общежития.

Необходимите компютърни конфигурации и връзка с интернет се осигуряват от висшите училища, съответно от "Студентски столове и общежития" /ССО/ ЕАД, а софтуерът и поддръжката на базата данни - от МОН.

Предоставя се възможност на висшите училища да сключват договори със специализирани фирми за столовото хранене, като правата и задълженията на страните да се уреждат в договори между тях при стриктно спазване на изискванията на наредбата.

Заради намаляването на броя на студентите в редовна форма на обучение през последните няколко години и установени при извършени проверки нередности, отпада необходимостта от помощи за свободно наета квартира. Предложените изменения и допълнения отчитат натрупана практика, настъпили промени и идентифицирани проблеми, свързани със студентските общежития и столове.

Въвеждането на информационна система /база данни/ за хранещите се студенти, докторанти и специализанти ще позволи да се контролира в реално време дали храненето в студентските столове се извършва правомерно и да се прилагат своевременни мерки при установени нарушения.

С проекта на акт на Министерския съвет се предлага и изменение на постановление 162 на МС от 2001 г. за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления, като предложените промените се изразяват в промяна на коефициента, по които се умножава базовият норматив за издръжка на обучението.

Увеличава се коефициентът за професионалните направления "Растениевъдство", "Растителна защита" и "Животновъдство" от 5,00 на 5,30, и се разширява обхватът за финансиране на всички студенти и докторанти обучаващи се по професионалните направления: "Педагогика", "Педагогика на обучението по..." и "Теория и управление на образованието"; "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм".

Една от водещите политики на МОН е свързана с оценката и развитието на висшето образование в страната и с повишаване на ефективността на публичните разходи в сектора. В този контекст е отчетена необходимостта от инвестиции в определени области на висшето образование за осъществяване на подготовката на специалисти за нуждите на българската икономика, пояснява министър Красимир Вълчев.