Вълчев: Изчезнаха лаптопите за онлайн обучението

Актуални новини
11:30 - 30 Ноември 2020
16465
Вълчев: Изчезнаха лаптопите за онлайн обучението

Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Това призна тази сутрин образователният министър Красимир Вълчев. 

Той обясни, че част от причините не са само липсата на устройства и интернет, но и заради липсата на отношение към образованието.

"Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище”, сподели Красимир Вълчев пред Нова тв. 

„В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи", допълни той.

Министър Вълчев съобщи, че следващата седмица ще бъдат отпуснати още 15 млн. лева на училищата за закупуване на устройства за електронното обучение. По думите му на този етап са доставени 7-8 хил. устройства, а не достигат между 35 и 40 хил.

Още 10 000 устройства ще бъдат доставени в следващите три седмици, но и това е крайно недостатъчно, посочи просветният министър.

По думите му учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000. 

"В никакъв случай не мога да кажа, че онлайн обучението е имитация на образование, електронното обучение е аварийна и ефективна компенсаторна алтернатива. Не е ефективна тогава, когато учениците не са ангажирани с учебния процес", уточни Красимир Вълчев и увери, че електронното дистанционно обучение няма да замести присъственото обучение, освен може би в системите на висшето образование.