Валентин Радев: Със сделката за F-16 се доближаваме до САЩ

Купуваме най-добрите самолети, убеден е бившият вътрешен министър

Актуални новини
09:42 - 25 Юли 2019
2182
Валентин Радев: Със сделката за F-16 се доближаваме до САЩ

СЪс сделката по закупуването на самолетите F-16 се доближаваме до САЩ, които са фронтменът на НАТО“ Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Валентин Радев по темата за отхвърленото вето на президента върху договорите за придобиване на изтребителите F-16.

Според него с негативните си нагласи към сделката България губи от полезението си голямата картина, а именно, че с нея страната ни се доближава до стратегическия си съюзник.

"Обвиненията са толкова несъстоятелни, че ние сме в Европейския съюз, а Евросъюзът произвежда също самолети, и защо трябва да отиваме в Щатите и да инвестираме в тяхната икономика. Ами, много просто. Десетилетия сме инвестирали във военната икономика на Европа. Сега ние купуваме най-добрите самолети", подчерта Радев.

"От САЩ чакаме защитата, защото САЩ са фронтменът на НАТО", допълни още депутатът.

Радев поясни, че инвестицията за новите самолети е една от най-мащабните, които държавата е правила досега. И попита защо всички, които критикуват сделката, не говорят за това какво би се случило, ако сделката беше за "Грипен".

"При сделка с „Грипен“ ние купуваме само платформата, тоест онова, което лети. Те ни го предлагат без въоръжение, без комуникация, без всичко останало, за което после трябва да се договаряме с трети страни и за още пари. Цената е в пъти по-висока и то за нещо, което не е толкова качествено. Най-доброто, което можем да направим с парите, които имаме, е Ф-16. И това е свързано с доверието към нашите партньори". допълни още бившият министър.

Валентин Радев коментира и темата за хакерската атака на НАП.

"Притеснителното е, че зад всичко това може да стоят политически действия."