Валентин Вацев пред Lupa.bg: България стана бойно поле на две велики разузнавания

Актуални новини
15:40 - 30 Септември 2020
9700
Валентин Вацев пред Lupa.bg: България стана бойно поле на две велики разузнавания

България стана бойно поле на две велики разузнавания. СВР (Служба внешней разведки - бел. ред.) заедно с българските си приятели и помощници воюва срещи ЦРУ, които също имат български помощници. Това е сухото вещество в българския политически сюжет днес.

Това обяви пред Lupa.bg геополитическият анализатор Валентин Вацев.

„Не е въпросът дали ще падне правителството – въпросът е ще бъде ли достроена тръбата на Турски поток през България”, подчерта той.

Според Вацев премиерът Бойко Борисов искрено иска да построи потока, защото е поел ангажименти и защото вижда полза от него. „Лошото е, че и демократите, и републиканците във Вашингтон са единодушни, че никакъв руски газ не може да влиза в Европа”, посочи анализаторът. Той уточни, че Америка не възразява срещу никакви тръби сами по себе си. 

„Въпросът е 80 % руски газ ли ще бъде и 20 % диверсифициран - каквото е твърдото становище на „Газпром”, или обратното - каквато е твърдото становище на Белия дом!”, очерта дилемата Валентин Вацев.

Той дори прогнозира, че ако Борисов успее да договори това съотношение да е 50/50 - това ще бъде негова „историческа победа, която може да го стабилизира още 3 мандата”.

„Лошото е, че в този свят, в който живеем, действат вече други зависимости. Времената се промениха... Не е виновен нито Бойко Борисов, нито Путин, нито Тръмп. Боя се, че Борисов няма да може да изпълни ангажиментите си - но очаквам до последно да прави точно такива опити”, обобщи Валентин Вацев.

И добави с ирония: „Бойко Борисов добре знае една стара истина – най-сигурният начин да стоплиш, макар и не за дълго, отношенията с Вашингтон, е да купиш нещо много голямо. Ако събереш 12 млрд. долара - може и самолетоносач”.