Валентин Вацев пред Lupa.bg: Демократите координират протестите в САЩ

Общество
15:10 - 01 Юни 2020
13502
Валентин Вацев пред Lupa.bg: Демократите координират протестите в САЩ

-Г-н Вацев, изключително динамични са събитията в международен план тези дни. Да започнем с Ангела Меркел  - защо според вас тя отказа да отиде на срещата на Г-7, коя е истинската причина за това?

-Коронавирусът е само повод, и то не много елегантен, да откаже. Самата формула на Г-7 от единия си край е вече демодирана. След изгонването на Русия от Г-7 в Германия ясно чувстват дефицита на представителност на Г-7. Така че самата Меркел има нужда от нов тип представителство. Още повече, че самият Тръмп не е привърженик на идеята за скорошно събиране на Г-7 – той по-скоро би искал да промени формата на този форум.

-А реализацията на „Северен поток” 2 няма ли отношение?

-„Северен поток” е втората сериозна причина. Всички заитересовани страни в „Северен поток” стигнаха до точката на решителната неяснота. От една страна германският едър капитал е абсолютно заинтересован „Северен поток” да заработи ефективно, тъй като германската индустрия е голямата ламя на Обединена Европа. Германският едър капитал много добре знае интересите си и г-жа Меркел е последната, която ще тръгне срещу интересите му. От друга страна обаче Германия има определени политически ангажименти към европейската управленска формула и също така едни политически ангажименти към задокеанския си съюзник и приятел. Така че, докато не се избистри и не се разбере кой от тези камъни тежи повече на везните на германското управленско решение, Германия ще дава заето.

Меркел няма причини да ходи в САЩ и да влиза в някакви недозрели инициативи за събиране на Г-7. Тя трябва да види по какъв начин ще се опази интересът на германския едър капитал. Удивителното политическо дълголетие на фрау канцлерин Меркел се обяснява с това, че тя винаги е била лоялна към германкия едър капитал, към индустриалния капитал и винаги в трудни моменти е вземала страната на немския индустриалец.

В момента тя трябва да намери някакво решение – със или без съдействието на „Газпром” – на въпроса за „Северен поток”. Още повече, че моментът е подходящ да се откаже на Тръмп, тъй като самият той не е сигурен какво точно иска.

-Тръмп затова ли отложи срещата на Г-7 за септември – защото не знае какво иска?

-Разбира се. Ако говорим откровено, на Тръмп съвсем не му е сега до Г-7.

-Той има доста сериозни проблеми вътре в страната. Протестите, които започнаха преди няколко дни заради убийството на чернокож от полицай, добиват гигантски размери. И възниква въпросът – спонтанни ли са наистина?

-Очевидният отговор на вашия очевиден въпрос е – не, не са спонтанни. В България ние се занимаваме с разни странни смс-и, които са си разменяли в минало време Божков (Али Баба) и някой си финансов министър, четем приказките на Али Баба и тръпнем какво ще стане. Всъщност, големият проблем и голямата отговорност на българската колективна медия е да запознае българското гражданство с процесите в света.

Защото София и Абу Даби са важно място, но все пак в три от великите сили в момента се решава главният въпрос – въпросът за властта. САЩ, Русия и Китай в момента решават въпроса за властта, а ние тръпнем над смс-и.

И по същество – в момента Тръмп подготвя своята ревандикация и своето отмъщение към противниците си. Очаква се по съдебни пътища – а американският съд е страшно сериозно място, там не се замерят с каскети – Майкъл Флин, който беше целенасочено и злонамерено окепазен от противниците на Тръмп, да бъде реабилитиран. И да се разнищи какъв е бил заговорът срещу него във високите етажи на ЦРУ по време, когато Флин е отговорял за военното разузнаване на Съединените щати.

Ще стане ясно, че американското политическо разузнаване е работило срещу ръководителя на американското военно разузнаване! Че това е истинска политическа далавера - разработена, координирана и вдъхновявана от щаба на Демократическата партия.

Второ, което е дори още по-важно – че пред съда предстои да се явят Байдън-син, Байдън-баща и Порошенко, които ще трябва да отговарят как е кепазен не просто украинския народ, който е бил грабен безжалостно - но как е кепазена и великата държава Америка. Защото те там са работели с името и със званието на американски представители! Как са уволнявали украински прокурори, как са са се обогатявали по престъпен начин и всичко това трябва да бъде показано пред съда.

Така че предстои в навечерието на изборите Тръмп да върне на всичките, които досега заговорничеха срещу него. Тогава е естествено националният щаб на Демократическата партия да се опита да отклони вниманието на американското общество в посока към масовите бунтове, които в момента заливат Съединените щати.

-Искате да кажете, че демократите подклаждат бунтовете в САЩ?

-Не само че ги подклаждат – те ги координират.

Онази вечер в Туитър Тръмп заяви, че повече от 80% от бунтуващите се в Минеаполис са приходящи – кой е платил транспорта на погромаджиите? Кой се е опитал да координира така, че да неутрализира дори часовата разлика!

Защото в Америка има и часова разлика между отделните щати. Аз получавам в реално време видео отчети за това в колко щати какво става в момента – вижда се ясно, че това е вълна!

-Тя стигна до Вашингтон, даже скриха Тръмп в бункер.

-Охрана на Тръмп е длъжна да го натика в бункер, докато се решава въпросът за сигурността, така че Тръмп ще трябва да изтърпи тези неудобства. Въпросът е, че това е режисирано действие от неговите противници с цел да отклонят общественото внимание.

Разбирате, че когато се трошат витрини и се крадат телевизори и микровълнови печки в цял Минеаполис, обществото се интересува не от това какво става в съда, а как гори магазинът му! Тези опити според мен ще подействат в обратен смисъл.

-Каква е прогнозата ви за развоя на събитията там?

-Прогнозата ми е, че Тръмп - който съвсем няма надмощие в медиите – ще получи своята правда и своята истина, като съобщи на народа, че това са отчаяни, последни гърчове на неговите противници, които са смъртно изплашени, че грабежът на Украйна е станал под високия флаг на Америка по времето на Барак Обама.