Валентин Златев на разпит по „Барселонагейт

Бившият шеф на „Лукойл” ще отговаря осигурил ли е парите за покупката на къщата в Испания

Политика
07:53 - 31 Май 2023
3968
Валентин Златев на разпит по „Барселонагейт

Бившият шеф на „Лукойл” Валентин Златев е призован днес на разпит в  Софийската градска прокуратура по „Барселонагейт”. Той ще трябва да отговаря дали чрез него са осигурени парите за къщата в Испания, свързвана с лидера на ГЕРБ и екс премиер Бойко Борисов.

Малко след избухването на скандала къщата е продадена на местен бизнесмен, но основен акционер в дружеството продавач е служител на Валентин Златев.

Вчера прокуратурата поиска имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ото НС Бойко Борисов във връзка с образуваното досъдебно производство по случая. Днес се очакат и реакции от страна на ГЕРБ и останалите партии в парламента.

От прокуратурата твърдят, че са събрани доказателства, че бившият премиер е предоставил на трети лица средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, придобити в резултат на извършено престъпление.

До момента от партиите в парламента темата коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков, който заяви, че вярват в истинското правосъдие, но то не трябва да е бухалка. А лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова Борисов да прояви мъжество и сам да се откаже от имунитета си.

Миналия четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше на разпит в Софийската градска прокуратура по аферата "Барселонагейт". Според адвоката му на Борисов са задавани въпроси, на които е отговорял през 3-4 години. По случая беше разпитан и бизнесменът Александър Сталийски.