Валерий Гергиев събира пари за Венеция

Руски бизнесмени дадоха €1 милион за възстановяване на италианския град

Свят
17:50 - 21 Ноември 2019
2623
Валерий Гергиев събира пари за Венеция

За по-малко от денонощие руски граждани събраха 1 млн. евро за възстановяване на Венеция след наводненията, съобщи италианската агенция АНСА, като се позова на посланика на Италия в Русия Паскуале Терачано. От посолството са уточнили пред „Евронюз”, че сумата е била предадена от руски топ мениджъри.

Във вторник в италианското посолство в Москва се състоя благотворителен концерт под ръководството на генералния директор на Мариинския театър, прочутия диригент Валери Гергиев. В този ден беше открита и сметка за събиране на средства.


Венеция бе залята от водите на лагуната миналата седмица. Нивото на водата се покачи до 187 сантиметра – рекорден показател за последните 50 години. От полицията съобщават за двама загинали.

Под водата остана прочутият площад „Сан Марко”, наводнена е и едноименната базилика. По данни на местните власти, щетите от стихията са на стойност около милиард евро.

Италианското правителство обяви в града извънредно положение и вече отпусна €20 млн. за ликвидация на първоначалните последици от бедствието.