Валерий Залужний става пълномощен посланик на Украйна във Великобритания

Островът предоставя 10 000 дрона на страната

Актуални новини
21:55 - 07 Март 2024
2842
Валерий Залужний става пълномощен посланик на Украйна във Великобритания

Украйна назначи Валерий Залужний за свой нов пратеник във Великобритания месец след като беше отстранен от поста си на главнокомандващ на страната.

"На 7 март 2024 г. президентът на Украйна одобри кандидатурата на Валерий Залужний за поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна във Великобритания", се казва в изявление на украинското външно министерство.

"Днес одобрих кандидата за поста посланик на страната ни във Великобритания. Генерал Валерий Залужний ми каза, че това е посоката, в която би искал да поеме – дипломацията", коментира във Фейсбук украинският президент Володомир Зеленски.

„Нашият съюз с Великобритания трябва само да става по-силен. И днес има няколко декрета, които си заслужава да бъдат споменати. Подписах два указа за награждаване с държавни отличия на нашите воини – още 520 военнослужещи от въоръжените сили. Всеки един от тях заслужава нашата благодарност и уважение. А днес има и указ за уволнение на наборници – тези, които са били повикани на военна служба преди началото на пълномащабната инвазия“, отбелязва още той.

„Благодаря на всички, които са в Украйна и с Украйна! Слава на всички борещи се и работещи в името на родината и народа ни! Слава на Украйна!“, казва украинският президент.

Популярният генерал Валерий Залужний води украинската армия от началото на войната срещу Русия, като в първите месеци на конфликта отблъсква значително по-мощните нахлуващи сили.

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще предостави на Украйна над 10 000 безпилотни летателни апарата, за да подпомогне борбата ѝ срещу руската инвазия.