Валиева отнесе четири години

Спорт
16:01 - 23 Февруари 2023
5279
Валиева отнесе четири години

Световната антидопингова агенция (WADA) подаде жалба до КАС срещу решението на Дисциплинарната комисия на РУСАДА по случая с фигуристката Камила Валиева. От организацията обявиха, че ще искат анулиране на всички резултати на Валиева от 25 декември 2021-а и наказание за рускинята от четири години.

"WADA внимателно прегледа пълната мотивационна част на решението и досието по случая с фигуристката Камила Валиева. WADA счита заключението на Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция, че спортистката "няма вина или не допуснала небрежност", е неправилно съгласно условията на Световния антидопингов кодекс и упражни правото си да подаде жалба, като сезира Спортния арбитражен съд", се казва в изявлението.

Дисциплинарната комисия на РУСАДА установи, че въпреки че Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, това не е по нейна вина. Срещу фигуристката не бяха наложени наказания, с изключение на анулирането на резултатите й от руското първенство, в което тя спечели златен медал в края на декември 2021 година.

16-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световни рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.