Вълна от критика удря Мег Райън след трудното ѝ завръщане на екран

Първият от 8 години филм на известната актриса е унизен в боксофисите

Нещо за четене
22:00 - 26 Ноември 2023
8368
Вълна от критика удря Мег Райън след трудното ѝ завръщане на екран

Ако започвах кариерата си днес, нямаше да имам никакъв шанс, признава Мег Райън. Макар да има славата на една от най-известните комедийни актриси на Холивуд, 62-годишната звезда все по-трудно се вписва в съвременните стереотипи на световното кино. Последният ѝ филм “Какво се случва по-късно”, в който тя не само играе главната роля, но е и режисьор, сценарист и продуцент, е унищожен от филмовата критика и публиката. Някои откровено го наричат голямо разочарование, а други предпочитат да обсъждат щетите от пластична хирургия по лицето на Мег Райън вместо нейната игра. Слабите продажби в боксофисите през първите седмици от пускането на лентата на екран също вещаят провал.

“Фактът, че филмът е разбит от критики, изглежда означава твърде много за нея, за да го приеме. Тя смята, че тези атаки са просто злобни, и не вярва, че хората не могат да осъзнаят, че вече не е на 25 г.”, казва анонимен източник пред американския таблоид The National Enquirer. Според него никой няма да е изненадан, ако Мег Райън спре въобще да се занимава с кино. 

Актрисата не се бе снимала в продължение на 8 г. след филма “Итака”, с който направи и режисьорски дебют. В него Райън си партнираше с Том Ханкс, с когото е играла в “Имате поща” и в “Безсъници в Сиатъл”, както и със сина си Джак Куейд, но въпреки това също не пожъна голям успех.

В “Какво се случва по-късно” е успяла да привлече друга голяма звезда – Дейвид Духовни, но, изглежда, това пак не е достатъчно, за да се радва на сърдечен прием от публика и критика, както се случваше в началото на кариерата ѝ, когато всяка комедия с нейно участие се превръща в абсолютен хит.

Проблемите на актрисата започват в началото на новото хилядолетие, когато на върха на славата си тя решава да опита да се освободи от образа, наложен ѝ от романтичните филми. Снима се в трилъра “Доказано жив”, но новото ѝ амплоа не впечатлява особено зрителите.

Затова пък те са заинтригувани от любовния роман, който тя започва с Ръсел Кроу на снимачната площадка на филма.

По това време Мег Райън е все още омъжена за колегата си Денис Куейд, така че връзката ѝ със звездата от “Гладиатор” изглежда още по-интригуваща. В крайна сметка актрисата се развежда и прекратява и новия си любовен роман.

“Ръсел Кроу понесе голям удар тогава, но той не бе причина за разпадането на брака ми. В крайна сметка нараних и него, защото не исках да имам нова дълга връзка”, призна по-късно Мег Райън.

Следващият ѝ опит да се откъсне от романтичните комедии също е провал. Участието ѝ в еротичния трилър “Нож в раната” не се приема добре. Подложена е на унищожителна критика заради голите си сцени в него.

Даже се налага да прекрати телевизионни интервюта, защото водещите не искат да я питат за нищо друго. Тогава за първи път Мег Райън открито казва, че Холивуд не е за нея, и напуска Лос Анджелис. 

Макар да е дъщеря на бивша актриса, тя никога не е мечтаела да стане такава. Започва да се снима в реклами, за да си докарва пари, докато учи журналистика. Следват малки роли в сапунени сериали, в които актьорският ѝ талант е забелязан. С участието си в комедията “Когато Хари срещне Сали” през 1989 г. Мег Райън се превръща в голяма звезда. Получава покани да играе в почти всички значими романтични комедии през следващото десетилетие. Но това не я прави напълно щастлива.

“Усещах, че образът, в който ме вкарват, няма нищо общо с мен. Казваха, че играя ролята на обикновено момиче, но аз никога не съм се чувствала обикновена”, обяснява 62-годишната актриса. Затова и отказва участие в някои филми, които по-късно се оказват абсолютни фаворити в боксофисите. Сред тях например са “Хубава жена” с Джулия Робъртс и “Призрак” с Деми Мур.

В новия си филм Мег Райън се превъплъщава в образа на жена, която се събира с бившия си партньор, изигран от Дейвид Духовни, когато и двамата са блокирани от сняг на летище. “Какво се случва по-късно” е базиран изцяло на продължителен разговор между двамата, койтo според критиката за 105 минути неизбежно започва да натежава и да създава усещане за нещо познато и дори банално.

Актрисата е работила по създаването му в продължение на три години. Разчитала е на бюджет само от 3 млн. долара и снимките са продължили едва 21 дни на летище предимно през нощта. И макар и двамата с Духовни да играят много добре и уверено, няма екзистенциален момент за разпознаване, какъвто обикновено публиката е свикнала да открива в романтичните филми. Някои от критиците отбелязват, че вероятно точно това е търсила като ефект Мег Райън, правейки филма леко разхвърлян и с висящи краища, точно какъвто е животът.

Мег Райън може вече да не присъства активно в новините за световното кино, но затова пък е широко обсъждана в специализираните издания за интериорен дизайн. Всяка снимка, която тя публикува в социалните мрежи от дома си в Монтесито, предизвиква вълна от възхищение дори сред професионалисти.

Първо тя бе хвалена за шикозна черно-бяла кухня с отворен план, а след това и за невероятна градина. Според архитектурните списания актрисата явно има око за дизайна, защото чрез поредица от ремонти е успяла да направи модерна селска къща, за която в момента много хора мечтаят, опитвайки се да избягат от комерсиалния и забързан начин на живот.

Самата тя го зарязва преди около 10 г. и казва, че това е било изключително важно за нея, защото е разбрала кои са важните неща. “Социалните медии промениха нещата. Толкова са огромни и всеобхватни. Нямаше да издържа на постоянното внимание и съдене, ако бях останала в Холивуд”, призна преди време звездата.