Вълна от "Осанна" за паметника на Уилсън

Инициативен комитет ще внесе предложението при Фандъкова

Актуални новини
14:48 - 03 Декември 2020
1621
Вълна от "Осанна" за паметника на Уилсън

По повод 101 годишнината от подписването на Ньойския договор на 27 ноември 2020 г. Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) обявиха инициатива за поставяне на бюст-паметник на бившия американски президент Удроу Уилсън в София, чрез който да бъде изразена признателността на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния ни суверенитет и териториалната ни цялост.

Оказва се, че инициативата е придобила широк обществен отзвук и била подкрепена формално и неформално от видни историци и общественици като акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, проф. Кирил Топалов, проф. Андрей Пантев, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, художника Павел Миткови много други. Към инициативата официално са се присъединили и висши учебни заведения като ЮЗУ „Неофит Рилски“ и УниБИТ, както и отделни юридически лица и институции, съобщиха от АПБ.

Управителните съвети на АПБ и КСБ ще поканят подкрепящите инициативата да излъчат съвместен инициативен комитет, който да внесе съответното мотивирано предложение в Столична община.