Вълшебната диета на Лео Меси - нагъвал яко скара

В Барса позволявали на аржентинеца и на Луис Суарес да се наслаждават умерено на любимите си храни

Спорт
10:45 - 11 Октомври 2019
3597
Вълшебната диета на Лео Меси - нагъвал яко скара

Лионел Меси променил драстично хранителния си режим в определен период от кариерата си, за да намали броя на контузиите си, разкри пред "Спорт“ диетоложката на Барселона д-р Мария Антонио Лисарага, която работи при каталунците от 9 години.

"Знаем, че в продължение на сезона има моменти, в които един играч може от състояние на идеална форма лесно да се контузи“, пояснява тя. "Целта ни е да нагласим така менюто на всеки, че постоянното подобряване на формата да не се превърне в контузия.“

За Меси тя сподели, че и той, както други футболисти, започнал да се интересува живо от храните, които могат да подобрят физическото му състояние. "Когато играчи се контузват много или се възстановяват след дълго отсъствие заради травма, започват да питат дали има специални добавки, след което започват редовно да ги използват.

Така например и Меси разбра, че курукумата (тропическо растение, чийто корен се използва в кулинарията и медицината) има противовъзпалителни свойства, както и ползите от определени бульони срещу контузии.“

В Барселона алкохолът е абсолютно забранен, червеното месо се препоръчва най-много 2 пъти седмично, като специално за Меси и Суарес се прави изключение да хапват умерено любимите си пържоли, без ограничение и за любимия и на двамата южноамериканския чай мате.

Обратното – всякакъв вид риба се препоръчва, както бялото месо, витамин Д през зимата, плодове и напитки на полувремето, а преди мачовете – тестени изделия (паста – макарони, спагети и др.) , ориз, картофи, след тях – ориз, салати от паста, отново риба.