Валя и Валентин да почерпят днес

На 14 февруари църквата почита Свети Кирил

Култура
07:48 - 14 Февруари 2020
1866
Валя и Валентин да почерпят днес

Днес Кирило-Методиевският научен център на БАН (КМНЦ) и Националният музей "Земята и хората" ще отбележат Успението на св. Кирил, което тази година съвпада и с 1150-годишнината от ръкополагането на Св. Методий за архиепископ, съобщиха от Академията.
 
По време на отбелязването ще бъдат изнесени две лекции – проф. дфн Красимир Станчев (Università Roma Tre) ще говори за личността на първоучителя Методий, а доц. д-р Камен Станчев ще се спре на хипотези и проблеми свързани с църковния диоцез на св. Методий.

На тържеството ще бъде представена новата монография на проф. д-р Славия Бърлиева "Cyrillo-Methodiana & Varia Mediaevalia: Паметници на кирило-методиевската традиция" от проф. дин Димо Чешмеджиев (КМНЦ). В програмата на честването, което е част от проекта "Изграждане и развитие на център за върхови постижения "НаследствоБГ", са включени изпълнения на Хора за старинна музика при НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ".
 
Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, произхождал от знатни родители Лъв и Мария, солунски славяни. Високото положение на бащата и богатите дарования на момчето отворили вратите на знаменитата Магнаурска школа в Цариград, където Константин учил заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на известни учители и на учения Фотий, бъдещия цариградски патриарх. Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и разни поръчения от обществен характер.
 
Отегчен от суетата на тоя свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където именно извършил в пост и молитва приснопаметното си дело – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.