Вальо Топлото пред Lupa.bg: Ще крада и след като ме оправдаят

Новини
10:30 - 31 Май 2019
4711
Вальо Топлото пред Lupa.bg: Ще крада и след като ме оправдаят

Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, смята да краде и след като получи оправдателна присъда. Подсъдимият за присвояване на 6 млн. лева избухна пред Lupa.bg, вероятно с ирония, неподходяща за тежкото обвинение, за което отговаря. Наш журналист попита Топлото с какво ще се занимава, ако бъде оправдан. "Ще крада пак, както съм го правил досега", отговори подсъдимия, след което се изнесе с бърза крачка от съдебната зала. 

Днес Софийски градски съд отложи делото за 13 юни, защото изпълнителният директор на "Топлофикация" ЕАД не е изпратил справка за записки, които са правени на 20 септември 2004 година, касаещи Закона за обществените поръчки. Поради факта, че за пореден път исканите документи не са представени пред Темида, изпълнителният директор на дружеството беше глобен с 500 лева. Очаква са на следващото заседание, което ще бъде на 13 юни да се изслушат последните думи на двете страни и да се стигне до обявяване на присъда. 

През юни 2009 г. Вальо Топлото получи от СГС 14 години лишаване от свобода и конфискуване на цялото му имущество по обвинение за източване на близо 6 милиона лева от "Топлофикация". Освен това Димитров беше задължен от Върховния административен съд да плати 1.4 млн лв. данъци. Налогът се дължи върху доходи, които Вальо Топлото е получил от покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия, които не бил декларирал.

През декември 2010 г. Софийският градски съд го осъди на 3 години затвор за безстопанственост. Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 10 години лишаване от свобода заради неправомерно изхарчените от 2003 г. до 2006 г. 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи. Около 430 хил. лв. пък били похарчени лично за Димитров, твърдеше прокуратурата пред медиите, като са купувани синьо сирене, маслини и други скъпи храни, а служителка на дружеството била ползвана като чистачка в дома на бившия шеф на "Топлофикация". Друго обвинение срещу него беше за сключване на договор с частна фирма, която да събира вземанията на "Топлофикация". По него обаче Димитров беше оправдан. Вальо Топлото получи общо три осъдителни присъди.