Вандали отрязаха 12 новопосадени дървета в София

Извършителите се издирват

Актуални новини
20:05 - 08 Август 2023
3270
Вандали отрязаха 12 новопосадени дървета в София

Дванадесет новозасадени дървета в София са били изрязани, съобщиха от Столична община. Сигналът е подаден от служители на Втора Многопрофилна болница за активно лечение – София, които видели отрязани новозасадени дървета в двора на лечебното заведение, както и две дървета на тротоара откъм бул. „Христо Ботев“.

Експерти от дирекция „Зелена система“ на Столична община са установили цялостното изрязване на 12 дървета в основата, като за прикриване на деянието, извършителите са стабилизирали стъблата и са поставили отново торбите около стволовете на дърветата. Дърветата в двора на болницата и тези на тротоара откъм булеварда са били в много добро състояние. Те са от видовете явор, японска вишна, ликвидамбър, софора и др.

Преглеждат се записи от камерите на лечебното заведение. Сигнал за случая е подаден и към Второ районно полицейско управление, съобщиха още от общината.

Дърветата са засадени през 2022 година по проект на Столична община за развитие на зелената система в града и за намаляване на негативното влияние от изменението на климата. Те допринасят за подобряване качеството на въздуха чрез създаване на изолационен пояс от гъсти храстови масиви. Засадени са общо 102 храста и 13 дървета. Дърветата са с поставени около стъблата торби, с което се поддържа постоянна почвена влажност.

На 4 август от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) алармираха, че стотици хиляди левове годишно дават общините за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната. От сдружението обявиха, че започват поредица от публикации за вандалските прояви в различни населени места и за усилията, времето и средствата, които местната власт е задължена да вложи, за да възстанови щетите. От НСОРБ призоваха гражданите да сигнализират за подобни вандалски прояви.