Вандали смляха коледната украса в Благоевград

Куриози
18:10 - 06 Декември 2022
2728
Вандали смляха коледната украса в Благоевград

Празничната украса в Благоевград падна жертва на вандали, съобщиха от пресцентъра на общината. Двама мъже са се опитали да скъсат светещите лампички, обвити около едно от дърветата на централния площад в града.

Действията на вандалите са заснети от камери, част от видеонаблюдението в областния център, а на кадрите, публикувани в официалната фейсбук страница на общината, ясно се вижда как младежи умишлено се опитват да унищожат украсата. По данни на община Благоевград деянието е извършено около 2:00 часа тази нощ.

Това е поредна вандалска проява в града, както и поредната, заснета чрез системата за видеонаблюдение в Благоевград. През ноември, в малките часове на нощта, младежи изкъртиха метален парапет, монтиран на стълбите до Американския университет в България, отново в района на централния площад. Те обаче бяха установени за часове от служители на звено „Инспекторат“ към общинската администрация, след като деянието им бе заснето от камерите за видеонаблюдение.

С младежите, изкъртили парапета, се срещна кметът на Благоевград Илко Стоянов, след което те поеха, а впоследствие и изпълниха, ангажимента да платят разходите за възстановяване на съоръжението.

Сред случаите на вандалски прояви за изминалите месеца са увредени градски шадравани, огледало за видимост на една от улиците в града, лампи за улично осветление, новозасадени цветя.

Сред най-фрапиращите случаи е стрелбата по патици в парк „Бачиново“ през март тази година, когато с въздушна пушка бяха убити 17 от пернатите обитатели на езерото в парка. През май младежи изсипаха препарат за съдове във фонтаните пред сградата на общинската администрация, което създаваше опасност съоръженията да се повредят.

След поредицата от посегателства върху общинско имущество, пред БТА кметът на Благоевград Илко Стоянов каза, че се засилва видеонаблюдението в града, с цел да се ограничат вандалските прояви.