Външните министри на ЕС одобриха санкции срещу Лукашенко

Актуални новини
15:00 - 12 Октомври 2020
1403
Външните министри на ЕС одобриха санкции срещу Лукашенко

Министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз съгласували решение за въвеждане на санкции срещу президента на Беларус Александър Лукашенко, предава TACC, като се позовава на източник от Брюксел.

"Външните министри постигнаха съгласие по обща позиция относно включването на Александър Лукашенко в санкционния списък за Беларус, като взеха предвид инаугурацията му след изборите, които не бяха свободни и честни", уточнява източникът.

Официалното одобрение на допълненията към "черния списък" и влизането им в сила ще се случи по-късно, посочи друг източник. „Министрите се съгласиха да продължат да работят по включването на нови лица, включително Лукашенко“, допълни европейският дипломат.

Той отбеляза, че тази позиция ще бъде обявена на срещата на върха на ЕС на 15-16 октомври. След това Европейската външна служба ще подготви нова версия на "черния списък", който ще влезе в сила след официалното му одобрение от Съвета на ЕС и публикуване в официалния вестник на ЕС.

Практиката показва, че пълното изпълнение на цялата тази процедура може да отнеме от седмица до няколко месеца. Преди заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри редица страни от общността предложиха да се въздържат от целенасочени санкции срещу Александър Лукашенко, за да запазят възможността за диалог с Минск.