Външните министри на Г-7 се чудят как да изнесат житото на Украйна

Блокадата на 25 млн. т пшеница застрашава милиони в Близкия изток и Африка с глад

Новини
12:53 - 13 Май 2022
2482
Външните министри на Г-7 се чудят как да изнесат житото на Украйна

Първите дипломати на Украйна и Молдова присъстват на среща на външните министри на Г-7 в Германия. Форумът се провежда при изключителни мерки за сигурност

Милиони тонове украинско жито не може да бъде изнесено от страната заради военните действия там. Основната тема на външните министри от страните от Г-7 е как житото на Украйна да стигне до Европа.

Освен външните министри от Украйна в германския град Вайсенхаус на Балтийско море пристигнаха и външните министри на Украйна и Молдова, които са поканени да участват в срещата.

Дмитро Кулеба пътува до Германия заедно с домакина на срещата – германската министърка Аналена Бербок, която бе на посещение в Киев преди това.

Нападението на Русия в Украйна е причина за криза не само в Европа, но и в целия свят. Блокадата на 25 милиона тона украинско жито застрашава милиони в Близкия изток и Африка с глад.

Основната тема на срещата в Германия е да се намери изход от тази ситуация.

България предложи неотдавна Варна като пристанище, което може да поеме пристигащо от Украйна жито. Но черноморският път се смята за твърде опасен все още – за да стигнат невредими корабите с жито до България,

НАТО трябва да осигури коридор. Русия би изтълкувала това като намеса във войната.

Пренасянето му по железопътен маршрут пък засега също е трудно заради липсата на достатъчно вагони в Украйна. Те не могат да бъдат заместени с европейски, защото релсите са строени по руски – по-широки са.

Друг важен въпрос за обсъждане повдигна украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. Той настоява Украйна да започне да получава вече западно оръжие, като основната нужда е от самолети Ф-16  и Ф-15.