Външните министри от ЕС призовават за санкции срещу Беларус

Президентите на Литва, Полша и Румъния ще поискат на срещата на върха пакет от помощни мерки

Новини
14:06 - 21 Септември 2020
1505
Външните министри от ЕС призовават за санкции срещу Беларус

След среща с водещата фигура на беларуската опозиция Светлана Тихановска няколко външни министри от Европейския съюз изразиха подкрепа за задействане на боксуващите санкции срещу хора, участващи в репресиите или в изборните измами в Беларус, предаде ДПА.

Литовският външен министър Линас Линкевичус призова колегите си да изведат съюза от външнополитическия застой.

"Наистина е време да се действа. Това е най-малкото, което можем да направим", каза той на път за разговорите с колегите си в Брюксел.

Сходна позиция изразиха външните министри на Румъния и Хърватия. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел похвали смелостта на беларуския народ, предаде БТА.

Кипърският министър Никос Христодулидис, чиято страна според европейски дипломатически източници блокира приемането на санкциите, каза, че Кипър е готов да приложи договорените мерки, но подчерта, че блокът трябва за възприеме последователен подход към нарушаването на фундаменталните европейски принципи.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че ЕС трябва да се запита дали да не бъдат наложени санкции на самия беларуски президент Александър Лукашенко, чиято изборна победа Евросъюзът не признава за легитимна.

Тихановска се срещна тази сутрин с външните министри от 27-те преди съвещанието им в Брюксел и ги призова "да помогнат на демокрацията и правата на човека в страната" й, посочва Франс прес.

Трябва да изпратим силен сигнал, заяви ръководителката на испанското външно министерство Аранча Гонсалес Лая.

Президентите на Литва, Полша и Румъния обявиха в съвместна декларация, че ще поискат на срещата на върха на ЕС тази седмица пакет от мерки в помощ на Беларус, ако проведе демократични избори, предаде Ройтерс.

Предложеният пакет предвижда предоставяне на изгоден търговски режим с Европейския съюз, безвизово пътуване и подкрепа в преговорите за членство в Световната търговска организация, както и финансова помощ за реформи, диверсификация на енергийния сектор и преход към свободна пазарна икономика.

Помощта ще бъде предоставена само ако в Беларус бъдат произведени "нови, демократични избори" с участието на международни наблюдатели. "Ако беларуските граждани решат да проведат политически и икономически реформи в страната, за да създадат независими институции за защита на човешките права и свободата на словото, ние ще им помогнем с нашите познания и опит", се казва в текста, разпространен от канцеларията на литовския президент Гитанас Науседа.