Външният министър на Беларус ще посети Северна Корея

Свят
14:09 - 22 Юли 2024
950
Външният министър на Беларус ще посети Северна Корея

Външният министър на Беларус Максим Риженков ще посети Северна Корея тази седмица от 23 до 25 юли.

Беларуското външно министерство съобщава, че Риженков ще води делегация на официално посещение по покана на Пхенян, само ден след като Игор Краснов, главният прокурор на Русия, пристигна в Северна Корея.

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 30 години, е най-близкият съюзник на Русия, като през февруари 2022 г. дори предостави територията си на руската армия за нахлуване в съседна Украйна. Минск е обект на множество западни санкции заради помощта си за Русия и безмилостните репресии срещу опозицията. Беларус се съгласи също да позволи на Москва да разположи тактически ядрени оръжия на нейна територия.

Беларус също така произвежда торове, селскостопански продукти и трактори и търси пазари за реализацията им. След нахлуването в Украйна Москва се сближи със Северна Корея, която е обвинявана, че ѝ е доставила големи количества боеприпаси за войната срещу Украйна. 

Освен това Беларус поддържа и отлични отношения с Китай.  В средата на юли китайската армия проведе серия от съвместни военни учения с беларуската армия в Брест, в югозападната част на страната, на границата с Полша и следователно с НАТО.

В началото на юли Минск стана и десетият член на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), присъединявайки се към Русия, Китай и други страни, чиито отношения със Запада са обтегнати.

През юни руският президент Владимир Путин беше приет с големи почести в Пхенян и двете страни подписаха споразумение за взаимна отбрана, което беше ясно предупреждение към Запада.