Външният министър ударно: Ако някой отвън ни анализира, ще се чуди - за Украйна или за Русия сме

Николай Милков разкри своя теза за острото озлобление на Скопие в последната година срещу София

Свят
21:20 - 28 Април 2023 (обновена)
5310
Външният министър ударно: Ако някой отвън ни анализира, ще се чуди - за Украйна или за Русия сме

Вярно е, че ако човек следи дебата в България, предимно в медийната среда, действително може да остане с впечатление, че не е ясна националната позиция на страната - подкрепя ли тя отбраната на Украйна срещу агресора Русия. Това призна сензационно външният министър Николай Милков пред Бойко Василев в БНТ.

Думите на служебния шеф на Външно дойдоха след многократни опити на водещия да научи дали категоричното мнение в полза на Киев и срещу Москва, изразявано от Милков в последните месеци, включително в профила на МВнР в социалната мрежа, представлява това на национално ниво, или само на ведомството. 

Милков напомни, че България няма как да гласува заедно със страни като Беларус, КНДР и Сирия в Общото събрание на ООН в подкрепа на руския терор. И че заема системно страната на международното право и цивилизования свят - така че именно в този смисъл позициите, идващи от "Александър Жендов", са и национални. 

Иначе външният министър добави, че лично доста се колебаел дали да реагира на последната провокация на руската посланичка Елеонора Митрофанова, за която Lupa.bg ви информира. Миналата седмица пратеничката на Кремъл у нас обяви в интервю пред четирихилядника Мартин Карбовски, че ако можела, щяла да гласува за Възраждане на Костия (Къс)Копейкин. 

"Първоначално, честно казано, смятах изобщо да не обръщаме внимание. Чакахме да видим реакцията от това интервю, за да не фокусираме излишно внимание върху него. Иначе бяхме готови с позицията си още в петък", разкри още Милков. 

А че България била активно подкрепяща Киев, говорело и от сайт за статистически данни, според който страната ни е на шесто място по средства от БВП, дадени за Украйна от началото на войната. Първи били трите прибалтийски държави, следвани от Полша и САЩ. 

Той коментира още:

"Отношенията с РСМ се усложниха чувствително след приемането на европейското предложение. Ангажиментите, които самите те, в Скопие, приеха заедно с останалите 26 страни-членки, изисква решения, близки до катарзис за тях". 

"Но няма как да не реагираме на ситуации, касаещи правата на българите там - на проява на открита агресия, на стрелби, на подпалвания...

Най-сериозният проблем е, че наред с това да се борим за гражданите с българско самосъзнание там, но и да се борим за членството на РСМ в ЕС", категоричен бе Милков. 

Той отвърна задочно и на главния прокурор Иван Гешев, който го обвини, че не четял достатъчно родните закони. А по повод изискването на наложилите вето върху членството на България в Шенгенската зона България да въведе контрол върху обвинител номер 1, Милков напомни, че това е позиция, която той не може да интерпретира, както и че е именно очакване на европейските партньори.