Външно: 3 пъти сме информирали Скопие, че ще има делегация на гроба на Гоце Делчев

Иван Демерджиев ще положи венец в църквата "Св. Спас"

Балкани
20:23 - 03 Февруари 2023
3959
Външно: 3 пъти сме информирали Скопие, че ще има делегация на гроба на Гоце Делчев

В съответствие с дипломатическата практика посолството на Република България в Скопие официално е информирало властите в Северна Македония с три вербални ноти (една от 02.02. и две от 03.02), че официална делегация от Република България, ръководена от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще положи венец и ще отдаде почит на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Поводът е отбелязване на 151-та годишнина от рождението на великия революционер“.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи.

По-рано днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обяви, че България все още не е информирала Скопие дали ще има своя делегация за честването на 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев утре.

“Министрите на вътрешните работи на България и на Северна Македония са в постоянен контакт, както и посолството на Република България в Скопие с Министерството на външните работи на Северна Македония. Очакваме властите на Република Северна Македония да осигурят безпрепятствен достъп до църквата "Св. Спас", където е гробът на Гоце Делчев, както на официалната българска делегация, така и на желаещите да се поклонят българи от България и от Северна Македония”, се казва още в позицията на МВнР.