Външно евакуира над 500 нашенци със 7 автобуса

Има настанени българи в посолството ни в Киев

Свят
14:05 - 25 Февруари 2022
2389
Външно евакуира над 500 нашенци със 7 автобуса

353 българи в Киев и 150 в Одеса са заявили желание за евакуация от Украйна към страната, като за целта натам тръгват общо 7 автобуса, обявиха от МВнР.

Министерството на отбраната е в готовност да прати свои автобуси. 

В Посолството в Киев вече има настанени нашенци. По оценки на властите там, те не са пряко застрашени. "Има опасения от цивилното население от силови групировки и други опасности. Така че и при тях се предприема поетапна евакуация", уточни заместничката на Теодора Генчовска Ирена Димитрова. Антон Марков, шеф на ситуационния център във ведомството, каза, че многократно са призовавали българите да напуснат територията на Украйна, но те не се вслушали в съветите им. 

"България няма отношение към настаняването им у нас. Те са 3 категории - българи и техните семейства, украински граждани с български произход и украинци без корени у нас. МВнР е предприело постъпки за опростен режим на влизане предвид ковид мерките", уточни Марков.

Междувременно стана ясно, че трима българи от борда на запалилия се ферибот в Йонийско море се предполага, че са загинали. В момента се взимат и изследват ДНК проби. Още шестима се издирват.