Външно: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Новини
19:03 - 05 Март 2021
1112
Външно: Личната позиция на US сенаторите не изразява мнението на Сената

Министерството на външните работи излезе с позиция по повод становището на двамата американски сенатори, които предупредиха, че постоянната корупция и влошената медийна среда у нас са сред заплахите за българко-американските отношения.

От външното министерство изразяват учудване по повод личната позиция на Боб Менендес и Джим Риш, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения.

"Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва  правителството на Съединените щати, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас", пише в позицията на ведомството.

Споменават се и декларацията за двустранните отношения с Белия дом, Стратегическият диалог в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура, меморандумите за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели, българското домакинство на инициативата "Три морета".


Отношенията между Съединените щати и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, завършва позицията на Министерството на външните работи.