Външно министерство награди мултимилионера Шефкет Чападжиев

Актуални новини
20:02 - 28 Декември 2019
3573
Външно министерство награди мултимилионера Шефкет Чападжиев

За поредна година българското генерално консулство в Чикаго събра на специален предновогодишен прием в център "Магура" активисти на българската диаспора в града. Сред поканените бяха и доайените на българската общност - 92-годишният г-н Александър Дърводелски и 80 годишният бизнесмен Шефкет Чападжиев.

Екипът на консулството, начело с генералния консул Иван Анчев и с консул Людмила Тасева бяха организирали празничната вечер, за да се направи равносметка за изтичащата 2019 г.

Г-н Анчев се обърна към присъстващите с кратко благодарствено слово и изброи някои от най-важните радостни и тъжни моменти за нашата общност в Чикаго. В самия край на словото си, генералният консул разкри и най-приятната изненада на вечерта - МВнР удостоява Шефкет Чападжиев с най-високото отличие на Външно министерство - Златна лаврова клонка  за цялостната му родолюбива дейност, за оказваната подкрепа на българските граждани живеещи в района на Чикаго, за безспорния му принос за съхраняване на българската култура и идентичност и по повод 80 годишния му юбилей.

До настоящия момент, тази висока награда е била връчена в САЩ само на 4-5 човека, сред които са Хилари Клинтън, Джон Байърли и г-жа Пенка Френч - почетен консул на Република България за района на Западна Пенсилвания. В 2014 г. за принос към запазване на българския национален дух и история, друг приятел на нашия сайт д-р Иван Гаджев от Детройт (починал в 2017 г.), също бе награден с нея.