Външно официално: Митрофанова да си изтегли писмото-ултиматум

Българските дипломати настояли за процедурата по време на срещата с руския посланик днес

Актуални новини
16:11 - 01 Юли 2022
6700
Външно официално: Митрофанова да си изтегли писмото-ултиматум

Руският посланик Елеонора Митрофанова да изтегли нотата, с която дава ултиматум на българското правителството да не експулсира дипломати, защото в противен случай ще затвори посолството. За това е помолило Министерството ни на срещата с Митрофанова по-рано днес. 

Както по-рано стана ясно, посланичката беше в МВнР към 12,30 ч. В официалното си съобщение до медиите от ведомството подчертават, че министър Теодора Генчовска е изразила българската позиция, посочена в писмо на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. Че такова писмо е изпратено във МВнР стана ясно още късно вечерта снощи. 

Ето цялото съобщение на МВнР:

По искане на руската страна днес, 1 юли 2022г., преди обяд в Министерството на външните работи бе проведена среща между министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация г-жа Елеонора Митрофанова.

В рамките на срещата министър Генчовска представи българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо № 04.06-820 от 1 юли 2022г. от началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, бе поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022г.

За срещата с нарочно писмо ще бъдат информирани министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание и Администрацията на Президента.