Външно отговори на грубияна Еди Рама: Нисък езиков регистър!

Политиците си отиват, народите остават, написаха от МВнР

Общество
16:42 - 24 Юни 2022
1801
Външно отговори на грубияна Еди Рама: Нисък езиков регистър!

МВнР оповести позиция по повод изказванията на премиера на Албания Еди Рама от вчера. В тях той си позволи недопустимо груб тон към нашата страна. По-рано днес българският парламент гласува "за" вдигане на ветото на начало на преговорен процес за присъединяване за Северна Македония към ЕС, с което дава път и на Албания.

Ето какво се казва в позицията на МВнР:

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.