Външно предупреди: Не пътувайте до Япония

Общество
11:14 - 16 Август 2024
1331
Външно предупреди: Не пътувайте до Япония

Ситуационният център на Министерството на външните работи съобщи, че полети и влакове са отменени заради мощния тайфун "Ампил" в Япония. От ведомството призовават българските граждани, пребиваващи или планирали пътуване до страната, да се въздържат от пътувания през следващите два дни, да спазват препоръките на местните власти и да следят редовно уеб страницата на Японската метеорологична агенция.

Авиокомпанията ANA отмени около 280 вътрешни полета за днес, а Japan Airlines - 191 вътрешни и 26 международни полета. Днес се очаква да бъдат отменени и курсове на влакове по основни трасета от железопътната мрежа, включително отсечката между Токио и Нагоя. 

Властите препоръчаха на близо 10 000 домакинства в някои райони около Токио да се евакуират заради тайфуна, който предизвика прекъсване на електрозахранването, предаде "Ройтерс".

Японската метеорологична агенция категоризира тайфуна като "много силен" в четвъртък, докато "Ампил" преминаваше край тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу. Очаква се в петък следобед стихията да се насочи към източния регион Канто, в който се намира и столицата Токио.