Външно притеснено за вота в чужбина при балотаж за президент

Няма време да се организира изборът, няма да стигнат бюлетините и машините

Политика
16:40 - 22 Октомври 2021
2238
Външно притеснено за вота в чужбина при балотаж за президент

Министерството на външните работи призовава да се мисли за въвеждането на гласуване по пощата. За предстоящите избори за президент, вицепрезидент и народни представители от външно министерство са ангажирани с организацията на гласуването извън страната.

От ведомството признават, че съществува реална възможност да не се справят с организацията на евентуален втори тур на вота за държавен глава заради кратките срокове. Външно министерство уверява, че до момента никоя страна не изисква от българските избирателите да представят зелен сертификат, за да гласуват.  

Ако се стигне до втори тур на президентските избори външно министерство ще разполага с часове, за да разпрати около 700 хиляди бюлетини и стотици машини до очакваните над 700 секции зад граница. Председателят на работна група „Избори” към ведомството Иван Кондов призна, че е възможно да не се справят със задачата.

"Правихме анализи и мога да ви кажа откровено, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември около 10 ч., ние наистина не сме сигурни, че ще можем да доставим навсякъде бюлетини и машини за гласуване за втори тур", посочи той. 

Заради промените в Изборния кодекс и големия брой разкрити секции зад граница от външно министерство призоваха за гласуване по пощата.

"Организирането на този тип гласуване в чужбина е изключително енергоемко и скъпо. Наистина е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата", заяви Иван Кондов.

В 4 страни, сред които Германия и Швейцария, членовете на секционните избирателни комисии трябва задължително да приемат зелен сертификат, предупреди заместник-председателят на работната група Калин Анастасов, и уточни:

"В момента нямаме държава, в която да знаем, че от решилите да гласуват ще се изисква да бъде показан допълнителен документ, но това може да бъде променено".

От външно министерство посочиха, че до началото на изборния ден за сънародниците ни в Нова Зеландия, които първи ще гласуват заради часовата разлика, остават по-малко от 250 часа.