Външно "изказва" Скопие на всички в ЕС

Свят
17:01 - 10 Май 2023
3012
Външно "изказва" Скопие на всички в ЕС

На 6 май евродепутатът Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и няколко други български граждани са били спрени и не са били допуснати до територията на РСМ. Те са пътували за традиционното честване на военното гробище до Ново село.

Външният ни министър Иван Кондов заяви на брифинг пред медиите, че това е безпрецедентен акт и България ще информира европейските институции за недопускането на българите в РСМ.

Кондов заяви, че мемориалът в Ново село е едно от четирите военни гробища, което Скопие се съгласи да бъдат възстановени. В него почиват български войни. Това честване е традиционно, досега не е имало проблеми, не е предизвиквало противоречия и самият Андрей Ковачев е участвал няколко пъти в честванията.

В уведомленията, които граничните власти на РСМ са връчили на българските граждани, изрично е посочено, че в граничната система на РСМ те фигурират в забранителен списък.

"МВнР е в процес на информиране на всички наши партньори за този безпрецедентен акт, който не съвпада с декларираното намерение от Скопие да работи за добросъседски отношения и за поетите от него ангажименти. Предстои изпращането на официални писма от президента, от председателя на НС и от мен до институциите в ЕС", каза Кондов.

Вчера министърът на външните работи извика на среща в МВнР посланика на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Обяснението ѝ, както и съобщението на Министерство на външните работи на РСМ се разминава с уведомлението, връчени от граничните власти, каза Кондов.

"Свидетели сме на опити за заглушаване на гласовете на македонските българи, чрез повдигането на безпочвени обвинения, чрез притискането им със съдебни дела, демонизиране в медиите и социалните мрежи", допълни още той.

Пред Поповска външният ни министър е поискал информация за това какви са тези "черни списъци", съществуват ли и какви са критериите български граждани да попадат в тях