Външно с предупреждение за пътуване до Унгария

Общество
13:59 - 18 Септември 2024
2018
Външно с предупреждение за пътуване до Унгария

Ситуационният център на Министерството на външните работи информира българските граждани, които са в Унгария, транзитно преминават или възнамеряват да пътуват до страната, че в контекста на последните наводнения се очаква властите в тази страна да наложат и ограничения на движението в непосредствена близост. Вече е обявена трета степен на аварийна готовност.

Според МВнР ограниченията ще включват не само столицата Будапеща, а и пътища за достъп до коритото на река Дунав. 

Във връзка с обилните наводнения по река Дунав, във всички участъци на Будапеща е обявена трета степен на аварийна готовност, пишат от външното ни ведомство.

Наложени са промени във функционирането на обществения транспорт:

Ограничено е движението по трамвайна линия № 2 на крайбрежната алея в Пеща. Достъпът до остров Маргит е възможен, но много труден – линията на автобус № 26 е спряна, а трамваите не спират на входа на острова. Всички кейове са затворени, в град Сентендре е поставена мобилна бариера, а град Кишороси може да остане изолиран от външния свят за няколко дни.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Унгария могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Будапеща на следните телефонни номера: + 36 1 322 08 24, +36 1 322 08 36, + 36 1 342 37 38, както и на телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: + 36 20 534 4559. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]  .

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected] .
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

"Круизите в Будапеща в периода 17 – 24 септември 2024 г., не са възможни поради високите нива на водата на река Дунав, причинени от големия обем дъждове в горната част на река Дунав, произхождаща от Германия в Шварцвалд", пишат местните медии. 

Очаква се наводнението да достигне пика си в Будапеща през уикенда, 21 и 22 септември (в завоя на река Дунав, в Естергом на 18 и 19 септември), но круизите в Будапеща не работят от 17 септември, докато обстановката се успокои.