Външно умува как да гласуват нашенците зад граница

Георг Георгиев: Не знам дали астролози ползват дипломатически паспорти

Политика
13:33 - 18 Януари 2021
738
Външно умува как да гласуват нашенците зад граница

„Подготвяме различни сценарии, които биха могли да ни изправят пред много предизвикателства относно организирането на изборите за българите в чужбина“. Това каза пред БНР Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи. 

Той уточни, че дипломатическите ни мисии вече имат възможност да поискат разрешения от приемащите държави за разкриване на изборни секции: 

„От опита и практиката на други страни, които проучихме, някои са получили такива разрешения дни преди датата на вота. Можете да си представите за какви напрежение и стресова ситуация става дума... Ние се съобразяваме с обективни обстоятелства в страните, с неща, които не зависят от нас“. 

„На миналите избори сме имали 370 изборни секции, сега искаме да бъдат не по-малко и това е нашата амбициозна задача... Информация има на сайта на Външно министерство и на интернет страницата на всяко от посолствата. Ще се опитаме да има актуална информация и в социалните медии. Ще разчитаме на медиите, на пресконференции“. 

Зам.-министърът коментира статия на вестник „Сега“ за ползването на служебни паспорти на министерството от астролози и от членове на федерацията по ММА: 

„В момента има наредба с опция различни федерации, съсловни организации да ползват такива паспорти. Прави се проучване по тази тема, за да сме сигурни, че процедурите се спазват правилно... Тези паспорти не дават привилегия, дори има държави, които подлагат притежателите на такива паспорти на по-строг контрол. Това е направено с цел обозначаване, че даденият ползвател има участие в определената от нормативната уредба организация, която може да получи такъв документ“. 

По повод отношенията с Македония Георгиев подчерта, че „те са приоритет и се работи за тяхното разведряване“: 

„Има процеси, които не зависят само от нас. Поставените условия са абсолютна червена линия, от която няма да отстъпим. Искаме да задълбочим партньорството с нашите съседи, но Договорът трябва да се спазва, както и поетите ангажименти“.