Външно за тримата задържани: От Лондон не са се обърнали към посолството на България

Новини
19:58 - 15 Август 2023
2413
Външно за тримата задържани: От Лондон не са се обърнали към посолството на България

До този момент властите във Великобритания не са се обърнали към посолството на България в Лондон във връзка с разпространената от Би Би Си информация за трима български граждани, задържани по подозрение в шпионаж в полза на Русия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице. В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му, обясняват от външното ни министерство.

МВнР остава в постоянен контакт с българското посолство в Лондон и следи случая.

По-рано днес Би Би Си предаде, че трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, като публикува техни снимки и обяви имената им.

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че по случая ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс. Досъдебното производство е образувано през март 2023 г.