Ваня Добрева пита: Ще има ли нова US база в България?

Политика
11:58 - 12 Август 2020
4289
Ваня Добрева пита: Ще има ли нова US база в България?

Ваня Добрева, част от Националния съвет на БСП, зададе четири въпроса към партиите, на които и до момента не получава отговор, видя Lupa.bg. Сред тях се откроява питането дали се готви настаняването на нова американска база на наша територия, която пък да повлече със себе си и ядрен арсенал?

Ето какво написа университетският преподавател на стената си във фейсбук:

До този момент няма отговор от страна на политическите сили на няколко важни въпроса. И по тази причина ще ги поставя отново тук, в личния си профил:

1. Кои са конкретните управленски решения, които ще създадат перспективи България да напусне битието си на най-бедната и безперспективна държава в ЕС, заемаща последно място в ЕС по икономическо и социално развитие (позиция, която благодарение на ГЕРБ заемаме вече 10 години, без възможност да преминем поне на предпоследно място! ).

2. Кои са онези закони, които в спешен порядък трябва да бъдат обсъдени и приети от Народното събрание, за да се пресекат корупционните практики и ограничат опитите на управляващите за политическа саморазправа. Например, не е ясно защо разпределението на бюджетния излишък не се одобрява от Парламента (това беше практика, която ГЕРБ с идването си на власт през 2009 г. премахна)? Защо не се предлага промяна в данъчната система, тъй като ситуацията вече е съвсем различна и е крайно необходимо по-справедливо данъчно облагане! Защо не се предвидят и повече контролни механизми - акцентът да се постави върху начина на осъществяване на един проект. Как се ограничава политическата намеса в работата на съдебната система и прокуратурата? И т.н.

3. Какво е отношението на политическите сили към строителството на Балкански (Турски) поток? А към АЕЦ "Белене"? Тези проекти ще бъдат ли реализирани и при други управления, защото е ясно, че тяхното осъществяване е от изключителен национален интерес, но пък е в противоречие с интереса на САЩ?

4. Какво е отношението към разполагането на територията на България на поредната американска база и вероятността у нас да бъдат разположени и ядрени оръжия?