Ваня Григорова играе сама на изборите с люспи от БСП

Бившата синдикалистка изпревари всички вляво

Политика
09:00 - 16 Април 2024
6674
Ваня Григорова играе сама на изборите с люспи от БСП

Ваня Григорова влиза в битката за 50-ото народно събрание. Бившата синдикалистка, която остана на малко под 5000 гласа от кметското място в София като кандидат на БСП и “Левицата”, обаче няма да играе с нито една от двете формации. Тя ще направи паралелна на тях трета лява листа за 9 юни.

Запознати разкриха, че през уикенда са били последните разговори на Григорова с представители на “Левицата” и те не са завършили с разбирателство между двете страни.

Така Григорова ще трябва да търси други формации, чиято регистрация да използва за изборите. Очаква се това да е коалиция от по-малки леви партии, които да припознаят политиките и посланията на настоящата общинска съветничка. Иначе ще стъпи на основата на сдружението си “Солидарна България”.

“Това, което мога да кажа към момента, е, че съжалявам, че обединената левица е невъзможна. Работещите граждани трябва да имат силно представителств", лаконична е бившата синдикалистка.

Тя е поставила условие сама да определи хората в кандидатдепутатските листи, казват ангажирани с новия проект. Точно това се превърнало в основна причина за провала на съвместното ѝ явяване с “Левицата”.

Така, докато се гадаеше кога ще се появат други проекти, най-вече президентският, Григорова изпревари всички.

Тя обаче няма структури из страната, на които да стъпи в подбора на кадри. А за парламентарни избори са нужни едни минимум 200 човека, за да се попълнят поне наполовина всички листи в 31-те избирателни района. Очаква се на челни места в листите на новото формирование да са синдикалисти от страната.

Не е ясно и как ще върви кампанията на Григорова и кандидатите ѝ, след като няма организации по места, които да работят за нея. Добрият резултат на местния вот в София тя дължи и на структурите на БСП и на левите формации, които застанаха зад нея.