Ваня Григорова пред Lupa.bg: 58% от хората у нас работят на сиво

Икономика
15:40 - 12 Октомври 2020
6252
Ваня Григорова пред Lupa.bg: 58% от хората у нас работят на сиво

Държавата трябва да направи всичко възможно тия 58% от българските работници, които работят на сиво и не внасят осигуровки - под натиска на работодателите, да спрат да го правят. За това призова пред Lupa.bg Ваня Григорова, експерт в КТ „Подкрепа”.

Тя поясни, че тази статистика е от анализ на НАП, който е цитиран от Европейската комисия. „Тези хора или работят без трудов договор, или работят на по-висока заплата от тази, на която се осигуряват. Но това е страшен проблем, защото процентът е огромен”, коментира Ваня Григорова.

Тя засега и темата с преизчисляването на пенсиите, която през последните няколко дни предизвика бурни дебати в обществените среди.

„Тези, които се противопоставят на преизчисляването - да отидат в един пенсионерски клуб и да го кажат на пенсионерите. И да видят дали ще излязат цели оттам”, предложи им експертът.

Един от противниците на повишаването на пенсиите беше Красен Станчев. Тезата си той обоснова така: „Може да напишат и минимална пенсия 1000 лв. За известно време ресурсът ще стигне. Но после ще се хванат за главата. После няма да има пари за нищо”.

„Красен Станчев е философ по образование, а не икономист. И не виждам защо се обръща внимание на неговите приказки”, парира идеята обаче Ваня Григорова.

Тя обясни, че в момента държавата оставя огромен брой хора с доходи под линията на бедност. „Аз самата многократно съм критикувала правителството за поредица грешни решения, но не може да критикуваш правителството, когато дава пари на най-нуждаещите се.

Разбира се, има проблем с увеличаването само на минималната пенсия – да, това изкривява структурата на пенсиите, факт. Само че това означава, че ние трябва да настояваме за преизчисляване на всички останали пенсии”, настоя Григорова.

Тя беше категорична, че тези хора, които са работили на еднакви длъжности и имат еднаква продължителност на трудовия стаж трябва да получават поне приблизително еднакви пенсии. "Но едните са се пенсионирали преди 10 г. а другите сега и получават различни пенсии - което е абсурдно", заключи синдикалистката.