Ваня Григорова разочарована от резултатите

"Промяна" стана мръсна дума заради сглобкаджии и шмекери, заяви шефът на "Солидарна България"

Новини
14:48 - 11 Юни 2024
5405
Ваня Григорова разочарована от резултатите

Резултатите от парламентарните избори са разочароващи, значително под очакваните. Това констатира Ваня Григорова, председател на новата коалиция вляво "Солидарна България".

Според официално оповестените данни на ЦИК "Солидарна България" е получила доверието на 31 472 избиратели и остава далеч под 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Григорова очаквала изборите да преминат при ниска активност, когато твърдите партийни ядра тежат неимоверно много. И въпреки това "решихме да потърсим традиционно непредставените и трайно разочарованите, да опитаме да ги върнем към политическия процес", написа тя във фейсбук профила си.

Ваня Григорова знаела, че "промяна" е станала мръсна дума заради група сглобкаджии и шмекери, но не очаквала, че толкова много хора ще потърсят спокойствие в статуквото. Според нея все повече българи живеят с усещането "Няма държава!".

Ако правим едно и също по един и същи начин, няма да получим различен резултат
Тя направи и няколко извода за ситуацията вляво, като отчете, че по време на кампанията не е нападнала някоя от другите леви организации, макар през цялото време да била обект на "приятелски" огън. Гледайки резултатите обаче, Григорова не вижда какво са спечелили от това.

"Щях да се радвам, ако в НС бяха попаднали три леви групи, други са щастливи, че остават единствено представени. Това е тяхната представа и фикс идея за лявото - дори и то да стигне тежестта на грахово зърно", коментира още Григорова.

По думите й пред всички стои въпросът какво да се прави. Единият възможен отговор според нея е да се нагаждаме към средата такава, каквато е. Лично Ваня Григорова обаче това не го умеела.

Тя благодари на коалиционните партньори и на хората, които въпреки разнопосочния натиск, са се кандидатирали от името на "Солидарна България". Така поеха по пътеката на риска, вместо по предварително разстлано червено килимче.