Ваня Григорова: Служители на НОИ готвят стачни действия

Правителството абдикира от задължението си да осигури приходи, за да изплаща адекватни пенсии, коментира съветникът на КТ "Подкрепа"

Новини
10:47 - 21 Април 2023
2032
Ваня Григорова: Служители на НОИ готвят стачни действия

В ефира на предаването “Нашият ден“ Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа“, информира, че се подготвят стачни действия на служителите на Националния осигурителен институт (НОИ).

По нейните думи те са отнесли всички политически своеволия, на които сме станали свидетели в последните две години:

“преизчислявания, добавки, включване на въпросните добавки в пенсиите. Тези хора не бяха компенсирани по никакъв начин за двугодишните усилия и за увеличението на инфлацията, поради което

най-вероятно ще стигнем до ефективни стачни действия. В момента върви процедурата за обявяване на ефективна стачка“.

В предаването тя коментира също и темата за увеличението на пенсиите и размерът на майчинството: 
 
"Пари има, има обаче и управляващи, които не искат да ги вземат от там, където ги има. Това, което се вижда от Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е стандартното увеличение на пенсиите, което се случва всяка година от 1 юли".

Според нея това е стандартно и се прави по силата на Кодекса за социално осигуряване. Нямаме нищо извънредно. Имаме обаче запазване на минималния размер на обезщетението за безработица на нивата от преди няколко години – 18 лева на ден.

Това означава 360 лева за безработно лице, което е работило, но поради някаква причина не получава пълния размер на обезщетението, което му се полага.

"Другото, което не се осъвременява е размерът на майчинството, то остава на нива от 780 лева, а минималната работна заплата вече е 710 лева“, казва още Григорова и подчертава, че “пари има и тези пари биха могли да увеличат приходите на НОИ, ако се увеличат минималните осигурителни доходи, които от години са замразени поради бойкота на работодателите и замразяването на максималния осигурителен доход".

“Правителството абдикира от задължението си да осигури приходи, за да изплаща адекватни пенсии, затова няма как да проявим разбиране“, твърди тя и информира, че тези неща ще бъдат изказани и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който ще се състои следващата седмица.