Ваня Григорова: Търси се нова сглобка в Столична община

Борис Бонев сключи сделка с Васил Терзиев и му отстъпи кметското място, не деля нищо с Корнелия Нинова, заяви общинската съветничка от БСП

Политика
10:45 - 25 Ноември 2023
2859
Ваня Григорова: Търси се нова сглобка в Столична община

"Днес, утре и в понеделник се търси нова сглобка в Столична община, тъй като ПП-ДБ и "Спаси София" изпратиха покани до останалите групи", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Ваня Григорова, общински съветник от БСП в СОС. Тя прогнозира, че сглобката на национално ниво между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се пренесе и на местно ниво. Бившият кандидат-кмет  смята, че това ще бъде логично.

"Утре в 15:30 общинските съветници от "БСП за България" ще се срещнем с представителите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и "Спаси София", предложението е за обсъждане на приоритети. Въз основа на това ще обсъдим доколко и къде е възможно да си сътрудничим. Нови избори са спекулация, ще има някаква сглобка", коментира Ваня Григорова.

По думите ѝ дали Борис Бонев ще стане председател на Столичния общински съвет е вътрешна договорка.

"Той отстъпи кандидат кметското място на Васил Терзиев, това е сделка. Ние нямаме общо с тази сделка, не сме поемали никакви ангажименти и не сме част от сглобки. Васил Терзиев трябва да покаже, че има екип", допълни Ваня Григорова. Тя поясни, че от БСП са решили тяхната кандидатура за председател да е на юрист, който до момента е бил в Столичния общински съвет.

"Ще се борим за промяна на структурата на бюджета на Столична община, от него зависи какви ще бъдат политиките. Нищо не деля с Корнелия Нинова, аз работя в Столична община, тя си работи на партийно ниво, няма как да имам никакви отношения с Корнелия Нинова. По-скоро БСП имаше полза от моята кандидатура", уточни Ваня Григорова. Тя подчерта,  че на 1 декември има заседание на съда относно обжалването на изборните резултати и тогава ще стане ясно дали ще се отварят чували, за да се броят бюлетини.

"Важно е да се види дали машините са преминали цялата процедура по сертифициране, тъй като не сме убедени, че това се е случило. Ще бъдат проверени протоколите от машинното, гласуване", каза още Ваня Григорова. Тя поясни, че на дневен ред в момента е бюджетът на Столична община и не се ангажира с прогноза кой ще бъде председател на СОС.

Сблъсъците между полиция и протестиращи пред Националния стадион тя коментира така: "Ще поискаме цялата кореспонденция, входяща и изходяща комуникация, между кмета и СДВР, реакцията от страна на силите на реда с водното оръдие беше пресилена, търсеше се провокация, хората бяха бити без това да се налага".